Oversigt over lysbegreber

Har du styr på lysbegreber som bl.a. SDCM, IP og CRI?
Ellers kan du hurtig få det i denne oversigt, hvor vi kort har forklaret de mest brugte lysbegreber, og beskrevet hvad du skal være opmærksom på, inden du vælger belysning. 

 

 

MacAdam (SDCM)

MacAdams (SDCM) er en måleenhed der fastlægger, hvor stor variationen er på de lysdioder, der anvendes i en given lyskilde.

MacAdams (SDCM) måles på en skala fra 1-10, – jo lavere tallet er, jo mindre farvevariation vil man opleve.

For at sikre sig, at produktet ikke varierer i lysfarven, skal man vælge en lyskilde hvor SDCM er <3. Dette især når der er tale om indendørsbelysning, da omgivelserne også har indvirkning på lyset fra lyskilden. En SDCM grad på <5 er derimod fint når man taler udendørsbelysning.

Vores produkter har en MacAdam grad på <3, hvilket er optimalt til bl.a. kontorer, butikker og skoler mv.

 

IP GRAD

Ip-klassificering angiver niveauet af beskyttelse mod indtrængen af bl.a. støv, fugt og vand.

IP-skalaen går fra IP20 - IP67, jo højere IP´en er, jo mere modstandsdygtig er lampen for indtrængen, og dermed er produktet også mere vandtæt.

Udendørslamper som hænger under åben himmel skal være IP65 eller IP67. Er lamperne derimod monteret i en overdækket carport eller i udhæng, behøver de ikke at være mere end IP44.

green:ID paneler har en IP grad på 44, hvilket betyder at de f.eks. kan holde til at monteres i et badeværelse.

  

CRI VÆRDI

Farvegengivelsen viser hvor god et produkt er til at gengive farver og angives i Ra- eller CRI værdi på en skala for 0-100. Jo tættere en lyskilde er på 100, jo mere præcist angives lyset i forhold til solen og det naturlige lys.  
Ved LED belysning er en høj farvegengivelse vigtig, derfor skal man kigge efter produkter med en høj værdi på 80 eller derover.
green:ID’s TrueColor paneler har alle en høj farvegengivelse på CRI>90.

 

Kelvin

Kelvin skalaen er opbygget således at varmt hvidt lys har en lav kelvin værdi og koldt hvidt lys har en høj kelvin værdi.

Ægte farvegengivelse er den farvetemperatur/kelvin der kommer tættest på dagslys.

For at opnå en farvegengivelse der er sammenlignelig med ægte dagslys, skal man vælge en lyskilde med en farvetemperatur på omkring 4.000/5.000 kelvin.

Eksempler på farvetemperaturer:

  • Et stearinlys har en farve på omkring 2.000 kelvin
  • 2.700 kelvin er lysfarven fra en glødepære
  • 3.000 kelvin er lysfarven fra en almindelig halogenpære, når den er ny (bliver varmere i lysfarven som den bliver slidt)
  • 4.000 - 5.000 kelvin er lysfarven ved dagslys

 

Hvilken kelvin skal man vælge?

Steder hvor man ønsker at skabe hyggelig stemning og rolig atmosfære, vil man ofte vælge en lyskilde med en lav kelvin, som giver et varmt lys. Dette vil man bl.a. ofte se på restauranter eller cafe-områder, hvor kelvin ofte ligger på omkring 2.700.

Er der derimod tale om et kontor, showroom eller butik bør man vælge en lyskilde der har en høj kelvin på omkring 4.000k.

 

Regulerbar kelvin

Nogle steder vil det være fordelagtigt at kunne regulere i kelvin således, at man med samme lyskilde både kan opnå varm og hyggelig belysning, men også en kold og mere klar farvegengivelse i et rum. På den måde kan man opnå multifunktion med en og samme lyskilde.

En sådan kelvinregulering finder man bl.a. i green:ID TrueColor CCT paneler.
Disse CCT-regulerbar paneler kan reguleres fra 2.700-6.500 kelvin med fjernbetjening, og de kan dæmpes på almindelig vis.

 

Levetid

L80B10 er en standard for at beskrive levetid og lysstyrkeafvigelse

på LED-lys. Det angiver den tid, det tager for lyskilden at falde til

80% af sin oprindelige lysstyrke, og hvor mange lyskilder (10%) der

forventes at falde under denne lysstyrkegrænse i løbet af levetiden.

 

Garanti

Vi tilbyder lang garanti på vores produkter.

På green:ID’s TrueColor LED paneler er garantien 7 år, da både

kvaliteten og holdbarheden er af højeste grad.